facebook tracking

– Vi har fördubblat vår marknadsandel sedan starten

tommy-calrsson-smal.png

En dröm blev sann när Tommy Karlsson öppnade kontor med sin bästa vän Henrik i Halmstad. Att kunna sätta sin egen prägel på kontoret och samtidigt ha hela Mäklarhuset som organisation i ryggen gör att de kunnat fokusera på att göra bra affärer.

Tommy Karlsson hade jobbat som mäklare i sju år, karriären gick spikrakt uppåt och han var en av hans dåvarande arbetsgivares stjärnsäljare.  Men ändå:

– Jag började känna mig mätt och ville vidare.

Tommys bästa vän sedan 15-årsåldern, Henrik, jobbade på Mäklarhuset i Halmstad där kontorsägaren ville trappa ner och sälja kontoret. En ny möjlighet öppnade sig.

– Det var ju något av en dröm att få chansen öppna kontor med sin bästa vän, dessutom kom det helt rätt i tiden. Jag var redo för nästa steg, säger Tommy. Det fanns två alternativ, antingen byta bransch eller faktisk gå vidare och öppna ett kontor. 

Sagt och gjort. Tommy och Henrik tog steget efter att ha vänt och vridit på alla stenar. De tog hjälp av jurister och revisorer för att gå igenom alla befintliga avtal och att sätta sig in i verksamheten och vad det betydde för dem att starta eget.

– Vi hade ju tänkt att vi kanske skulle öppna kontor i eget namn. Men vi insåg snabbt hur tung en sådan start kan vara, att börja helt från scratch.  

Trygghet och stort eget utrymme

Med Mäklarhuset klev de rakt in i vad de tyckte var ett vasst digitalt bolag med ett färdigt kundvårdssystem, it-support och stöd från HR- och marknadsavdelning centralt.

Att bygga upp något sådant själv hade tagit enormt mycket tid och kraft och blivit dyrt, menar Tommy. Samtidigt har de stor frihet att sätta sin egen prägel på verksamheten.

– Med Mäklarhuset fick vi det bästa av två världar, vi är lokala entreprenörer under en gemensam flagg. Vi går vår egen väg, men har en organisation i ryggen som matchar mitt och Henriks tänk.

Tommy poängterar också att det fanns en rent ekonomisk anledning till att de aktivt valde bort att jobba i en franchising-kedja:

– I Mäklarhuset är avgiften betydligt lägre än i flertalet franchisekedjor. Plus att vi köper in oss i varumärket. Det finns ingen som sitter och kammar hem någon vinst och vill tjäna pengar på ett koncept. Pengarna går tillbaka till oss själva. 

Nådde femårsmålet efter ett år

Tommy och Henrik la upp budget och strategi för de kommande åren. Men de fick ganska snart revidera sina planer. Efter ett år hade de nämligen nått de mål som de hade satt upp att de skulle nå efter fem år!  Nu har de drivit kontor tillsammans i fyra år.

– Det har gått över förväntan. Det blev mycket bättre än vad jag tänkte. Vi har fördubblat vår marknadsandel sedan starten, säger Tommy. 

På kort tid har de profilerat sig lokalt, alla i Halmstad vet vilka de är. Varför går det så bra för Henrik och Tommy?

– Mycket är att vi känner varandra och att vi har samma målsättning, det är inte raketforskning! menar Tommy och fortsätter.

– Vi går vår egen väg och gillar att ta annorlunda grepp och gå utanför ramarna. Vi försöker alltid hitta på nytt. 

Utvecklande att växla upp

Tommy menar att det finns en stor personlig utvecklingspotential i att göra den resa som det innebär att bli kontorsägare.

– När man blir kontorsägare växlar du upp ett par snäpp till. Du lägger i en turboväxel. 

Så, hur ser då framtiden ut? Just nu består kontoret av Henrik och Tommy och två assistenter som utbildar sig till mäklare.

– Vi har så många kunder just nu så vi behöver bli fler. Nästa steg är att bli en riktigt bra chef och ledare, då vill jag gå en ledarskapsutbildning.

Vad är det bästa med att ha ett eget kontor?

– Stoltheten över det vi har lyckats bygga upp. Man är sin egen chef och det är fortfarande overkligt att vi styr på egen hand - det ligger en enormt stor kick i det.

Tommys tre bästa tips till dig som vill starta eget 

  •  Våga – när du har nått en punkt i din karriär är detta den enda vägen! Besök kontor, träffa andra som har drivit kontor och inspirera dig själv

  •  Analysera - dina förutsättningar, ta in rätt folk som kan hjälpa dig. Vi hade jurist och revisor som kollade allt så att det kändes tryggt hela vägen.
  • Nätverka - träffa entreprenörer från andra branscher och hör med dem hur de byggt upp sin verksamhet.
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor