facebook tracking

-Jag tror jag kan bli en bra mäklare

 

madelene-960x640.jpg

När Madelene Soneby, 30 år, tog steget att bli kontorsägare i Mäklarhuset för ett och ett halvt år sedan var det många tankar som snurrade. Att konkurrera med de som varit länge på marknaden ställde höga krav. Under första året som delägare i Sveriges fjärde största mäklarkedja har Madelene tagit kontoret till en topposition på den lokala marknaden. Och samtidigt renoverat sitt och sambons hus med egna händer.

 

- Jag tror att jag kan bli en bra mäklare!

När Madelene Soneby 2011 stegade in på ett mäklarkontor i Falköping och erbjöd sina tjänster hade hon ingen erfarenhet av att sälja bostäder. Hon hade ett förflutet i resebranschen, som reseledare, och hade även hunnit med att jobba på bank.

- Bankvärldens ganska strikta ramar passade inte riktigt mig. Jag är en person som brinner för att leda och förmedla upplevelser. Och så älskar jag hus.

Där någonstans föddes tanken på att hon kanske skulle passa som fastighetsmäklare.

Madelenes tydliga driv, ambition och utstrålning ledde till att hon fick ett vikariat som mäklarassistent på kontoret.

- De sa: okej, upp till bevis, vi tror på dig, säger Madelene och ler.

Parallellt med jobbet som assistent läste hon en uppdragsutbildning till fastighetsmäklare. 2014 var hon klar.

När Madelenes dåvarande chef lite senare gick i pension fick hon frågan om hon ville ta över kontoret.

- Jag har alltid velat driva företag. Men att ta steget var så klart nervöst. Kommer folk vilja anlita mig, kommer jag fortfarande att vara ett självklart val? Det här är tankar som jag tror att man brottas med oavsett vad man ska göra när man ska vidare. Det finns ju alltid en osäkerhet, kommer det att funka?

Samtidigt konstaterar hon att när man går in i sin yrkesroll får man ta på sig en rustning.

- För att andra ska tro på mig måste jag tro på mig själv. Det är business!

Mäklarhuset ger utrymme åt individen bakom varumärket

När övertagandet var ett faktum bestämde hon sig för att sätta en egen prägel på verksamheten och ansluta sig till Mäklarhuset.

- Jag ville ingå i en kedja som vågar bryta ny mark och som speglar mig som person - framåtanda, innovation och kvalitét. Mäklarhuset ger utrymme åt individen bakom loggan, vilket skapar ett genuint engagemang hos varje medarbetare. Jag är entreprenör och delägare i Mäklarhuset och inte franchisetagare. Mäklarhuset är Sveriges största privatägda mäklarkedja som inte är franchise. 

Madelene pratar mycket om vad som ger energi. Hon menar att om man kombinera sitt intresse med ett yrke, då blir det bra. Riktigt bra.

- Man måste tycka att det är kul att gå till jobbet. Sedan handlar det om att ta sin plats, ingen kommer att ge dig den – be inte om lov! Jag har en jättebra assistent. Vår filosofi är att vi ska vara bäst på det vi gör.

Målet är att de ska utveckla verksamheten ytterligare.

-  Jag arbetar på en liten marknad och har sålt bostäder flera gånger om redan. Det är ett stort förtroende och ett stort ansvar, säger Madelene. Jag har fått relationer för livet. Allt handlar om relationer och om att verkligen förstå kundens behov och situation. Alla byter inte bostad för att de vill, de drabbas av livet också.

Madelene jobbar också mycket med sociala medier: Syns du inte så finns du inte menar hon.

- När folk pratar om dig, då får du en plats!

På Instagram kan man förutom att följa Madelenes arbetsdagar med olika objekt även se att hon privat inte ligger på latsidan. Gården från 1925 som hon och sambon köpte för tre år sedan renoveras med egna händer på all ledig tid. Bilder på målning av foder, kakelval och golvläggning flimrar förbi.

Blev kontorsägandet som hon hade tänkt sig?

- Jag får mycket bekräftelse. Det har blivit som jag tänkt mig, men jag lägger ner mycket mer tid än vad jag trodde att jag skulle. Men det har med min ambition att göra, jag försöker att vara en mäklare som alltid är lätt att nå. Kommunikation är allt!

Tips och råd till en fastighetsmäklare som går i tankarna att driva eget

  • Var beredd på att jobba mycket och hårt de första åren.
  • Gör det du säger till dig själv att du ska göra och gör det du säger till andra att du ska göra.

Lediga tjänster

Alla jobb
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor