facebook tracking

– Att vara mäklare handlar om både mjukvara och hårdvara – människor och sälj.

par-svensson-960x640.png

Efter en karriär som lärare och säljare valde Pär att byta spår, och bli mäklare. Hans tidigare arbetslivserfarenhet och vana att möta människor ger honom en stor fördel i sin nya roll.

Pär Svensson hade tre drömyrken när han var liten. Antingen skulle han bli lärare, polis eller mäklare. Han studerade till lärare, flyttade till Stockholm och fick anställning på sin drömskola.

– När jag väl hade lycktas med det blev jag efter en tid sugen på nya utmaningar. Så jag växlade om, började som säljare och jobbade som det i fyra år innan jag tog tag i min nästa dröm – mäklare.

Pär läste in uppdragsutbildningen till fastighetsmäklare på ett och ett halvt år och praktiserade på Mäklarhusets innerstadskontor i Stockholm där han nu jobbar som mäklare sedan två år tillbaka.

Vad är det roligaste med jobbet?
– Friheten och flexibiliteten i yrket är guld värt. Så länge jag når mina mål kan jag själv styra mina arbetsdagar. Sen är det fantastiskt roligt att få träffa så mycket människor som jag gör.

par-svensson-960x640-1.png

Älskar att sälja

Pär menar att det ligger en stor tillfredställelse i själva arbetsprocessen från att lära känna säljaren och lägga upp en plan, till att sedan förverkliga affären och skapa relationer med potentiella köpare.
– Jag älskar att sälja, som mäklare behöver du vara en bra säljare som kan sammanföra människor.

Vad har varit den största utmaningen under detta år?
– Att jobba i Stockholms innerstad innebär rent allmänt att det är hög konkurrens. Du är vanligen en av fem mäklare som konkurrera om att få en säljares förtroende. Det blir förstås en extra utmaning när du dessutom kommer som nyutbildad mäklare. Du har ingen försäljningshistorik att falla tillbaka på utan kan bara använda dig själv och det företag du representerar.

Pär tror dock att hans tidigare arbetslivserfarenhet och vana att möta människor ger honom en stor fördel i förmåga att skapa trygghet och förtroende.
– Jag är 42 år och har en stor och bra ryggsäck, skrattar han. Jag har en pedagogik och en kommunikation som gör att jag får med mig människor. Mycket av jobbet som mäklare handlar om beteendevetenskap och psykologi - och det blir lättare när man har livserfarenhet.

par-svensson-960x640-2.png

Flexibilitet, bra verktyg och öppet klimat

Det finns flera anledningar till att Pär valde Mäklarhuset som arbetsgivare.
– Jag har aktivt valt Mäklarhuset för det finns en flexibilitet i hur jag kan jobba med mina kunder här. Mäklarhuset ger utrymme åt individen bakom loggan, vilket skapar ett genuint engagemang hos varje medarbetare.

Något annat som vägde tungt var säljverktyget Dialog, det digitala CRM-system som Mäklarhuset själva utvecklat.
– Bästa säljsystemet jag någonsin har jobbat i, utbrister Pär! Det är enormt flexibelt och effektivt. Jag jobbar i alla system direkt mot kunden.

En tredje parameter som var avgörande för Pär var kollegorna. Han talar sig varm om hur öppet och stöttande klimatet på kontoret är, att organisationen är transparent.
– Vi säger vad vi tycker och känner – det är det jag gillar med det här företaget, jag älskar mina kollegor!

par-svensson-960x640-3.png

Pärs tre tips till dig som funderar på att bli mäklare

Gör research. Kontakta olika mäklarföretag och be att få komma på intervju och se vad yrket går ut på.

Älska sälj. Du måste vara en vass säljare om du ska vara mäklare idag - det handlar om sälj och det handlar om människor: hårdvara mjukvara.

Ge inte upp. Förbered dig på långa arbetsdagar i början och ta inte motgångar personligt. Jag har aldrig varit i ett yrke där det är så mycket ups and downs.

Foto: Johannes Frandsen

Lediga tjänster

Alla jobb
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor